Druhy stravy

Mäsitá strava
Pri tomto type stravovania jedia ľudia výlučne len mäso.
Zmiešaná strava
Ide o pestrú a vyváženú stravu. Ľudia jedia všetky potrebné látky v správnom pomere.

zelenina

Surová strava
Jedia sa potraviny výlučne iba v surovom stave. Či už ide o mäso, ovocie alebo zeleninu.
Makrobiotická strava
Vychádza z filozofie JIN a JANG. Základom je aby telo prijímalo potraviny nespracované a organické.  40% až 60% celkovej prijatej stravy človeka by mala obsahovať vláknina, čiže uprednostnené sú celozrnné jedlá. Napríklad: jačmeň, ovos, ryža (hlavne hnedá), raž, proso, pohánka a kukurica. 20% až 30% vašej stravy má obsahovať zelenina. Napríklad: brokolica, karfiol, petržlen, tekvica, pór, čínska kapusta a mrkva. 10% až 5% by mali tvoriť strukoviny a morské riasy. Táto strava sa pripravuje pri minimálnom množstve vody. Rovnako by sa nemalo zapíjať počas jedla. Veľkou nevýhodou je práve malé množstvo prijatých tekutín a veľké množstvo vlákniny.

mado

Vegetariánstvo
Je známe tým, že ľudia pri ňom nekonzumujú produkty z mŕtvych zvierat. Avšak môžu sa jesť produkty zo zvierat. Ako napríklad: vajcia, syry a mlieko.
Pescetariánstvo
Títo ľudia jedia len mlieko, vajcia, ryby, plody mora. Ale iný druh mäsa nie. V podstate len ryby. Tento štýl stravovania je populárny skôr v Japonsku.
Vegánstvo
Vylučuje všetky druhy živočíšnych produktov. Všetky druhy mäsa, ale aj syry, jogurty, mlieko, vajcia, med… Vegáni spolužívajú s prírodou a nechcú jej ubližovať nijakým spôsobom.

Paleotická strava
Názov je odvodený od doby kamennej. A aj ľudia sa touto dobou práve inšpirovali. Dodnes sa hovorí, že ak sa budú ľudia stravovať rovnako, ako sa stravovali ľudia v minulosti, budú rovnako zdraví ako oni. Potraviny sa spracúvajú rovnako, ako si ich spracovávali ľudia v minulosti.
Celiakia
Riadia sa ňou práve celiatici. Ide o poruchu, keď ľudia nemôžu prijímať lepok. Lepok je vlastne zmes bielkovín prítomných v obilninách. Preto nemôžu celiatici prijímať žiadne múčne potraviny.