Krajina tisícich jazier

Fínsko ako severská krajina je veľmi drsná ale zároveň krásna a farebná, čo sa aj odráža vo fínskych jedlách. Pravdupovediac, fínske jedlá nie sú vo svete až také známe, hoci sú jedinečné, rôznorodé a veľmi dobre chutia.
Rovnako ako ostatné severské krajiny (Švédsko, Nórsko, Dánsko) aj Fínsko odjakživa kladie dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín. Neodmysliteľnou súčasťou fínskej kuchyne sú jednoznačne ryby a dary mora. Jednou z tradičných špecialít fínskej kuchyne sú Karelské pirôžky. Ak si myslíte, že tieto pirôžky sú vlastne to isté ako naše slovenské pirohy, tak sa mýlite. Sú to skôr ploché placky, ktoré sa plnia hlavne ryžovou plnkou. Zvyčajne sa jedia s vajíčkovou nátierkou. Ako už bolo spomínané, Fíni v kuchyni využívajú veľa rýb. K najobľúbenejším patrí losos.

zmrlina.jpg

Okrem lososa sa využívajú aj ostrieže a pstruhy. Takou pochúťkou sú určite vyprážané a osolené malé slede. Uhádnete aké mäso je v rámci fínskej kuchyne okrem rýb najpoužívanejšie? Je to sobie mäso, napríklad dusené Poronkäristys. Je to tradičná laponská lahôdka. Sobie mäso je veľmi chutné, zdravé a mäkké ako iné druhy zveriny. Dokázali by ste zjesť sobie mäso? Na túto otázku poznáte odpoveď len a len vy. Ale zdá sa, že vo Fínsku je to bežné  a vôbec to nie je zarážajúce. Rovnako ako u nás je bežné jesť kuracie mäso. Sobie mäso je veľmi drahé. Soby sa dokonca vo Fínsku chovajú na družstevných farmách, samozrejme hlavne v Laponsku. Soby sa nielen chovajú ale sú aj vo voľnej prírode.
Tradičné hlavné jedlá vo Fínsku sú veľmi často dusené. Napríklad:

  • Palapaisti – dusené hovädzie mäso s mrkvou, zahustené smotanou a okorenené bielym korením.
  • Karjalanpaisti – zmes bravčového a hovädzieho mäsa, cibule a mrkvy, upravené v rúre s korením a soľou.

pečený losos.jpg
Fíni v podstate ku všetkým jedlám jedia chlieb. Väčšinou to je tmavý žitný chlieb. Fínsky chlieb je výrazne odlišný od nášho. Je tvrdší, plochý a inej chuti.
Možno ste to o nich ani len netušili, ale Fíni majú naozaj sladké jazýčky. Veľmi obľúbeným dezertom sú škoricové uzlíky nazývané Korvapuusti, ktoré sa často jedia ku káve. Prekvapivo celoročným dezertom je však zmrzlina.
Čo sa týka nápojov, vo Fínsku je najobľúbenejšie pivo a vodka. Určite poznáte značky ako Koskenkorva a najmä Finlandia. Hoci túto značku už dnes vlastní americká spoločnosť, receptúra a dizajn ostávajú fínske. Fínske pivo je v porovnaní so slovenským alebo českým pivom o niečo slabšie, má menej lahodnú chuť a takmer žiadnu penu.
Prekvapilo vás čaro fínskej kuchyne?  Zamilovali ste si ju?